fbpx

Молочення – спосіб декорування гончарних виробів

Подзвоніть зараз і замовте

Молочення – один з найдавніших та певно найбільш екологічний спосіб декорування гончарних виробів. Використовується для додання керамічному посуду водонепроникності і автентичного вигляду.

Новий посуд – це як людина без душі. За народними повір’ями, вжиткові якості посуду визначалися особистістю гончаря, який робив своєрідну оболонку для душі. Вірили, що в цю незахищену оболонку можуть вселитися духи, як добрі, так і не дуже, тому було важливим, хто і в якому настрої вперше готував страву в кожній окремій посудині.  Тому спеціальна первинна обробка посуду набула форми своєрідного ритуалу.

Нові горщики обмивали водою, обробляли молоком, житнім борошном, відварами трав, тобто продуктами, які за колишніми уявленнями були символами добра,  родючості, плодючості, достатку, здоров’я. Усі ці речі виконували захисну магічну силу, і з часом гончарі самі стали робити ці маніпуляції з посудом.

Традиція молочення у різних варіаціях збереглася до наших часів, втративши своє первинне значення і набувши більше декоративного характеру. Адже молочення надає посуду глибокого коричневого або чорного кольору.

Для молочного випалу береться виріб, який вже пройшов перший випал (в нашій майстерні це доведення до 1000 градусів протягом 11-12 годин), далі виріб слід занурити в пастеризоване молоко на 1 – 2 хв., після чого лишити сохнути хвилин 40 – 45.  Намагайтесь не лишати на посуді відбитки пальців. Потім виріб слід поставити у холодну духовку і увімкнути її на максимальну температуру, доки не відчуєте запах горілого молока. Ви стежите за зміною кольору від світлого до темного та вимикаєте духовку, коли колір Вам сподобався.

Колір виробу після такого випалювання може мати відтінок від світло до темно-коричневого та чорного, він залежить від кожної окремої печі, температури і часу витримки, жирності молока, і виходить завжди різним, але теплим і радує око. Важливо пам’ятати, що зробити виріб темнішим можна, а от висвітлити вже ні.

Коли Ви визначилися з бажаним кольором, вимикайте духовку, та коли вона вистигне, діставайте виріб. У виріб, що охолонув, треба залити міцний чай і залишити настоюватись на ніч. Таким чином Ви зможете позбутися землянистого запаху глини.  Приємного Вам використання власноруч зроблених гончарних виробів.

Залишити заявку
Найближчі майстер - класи
Подивитися весь календар >>
Відгуки наших клієнтів
Як нас знайти

Ми на карті

Напишіть нам